Piccolo neexistuje...

čtvrtek 18. září 2014













Nepovažuji se za gurmána, ale když si dám v restauraci espresso, očekávám, že dostanu nápoj, který bude alespoň tak dobrý, jako když si ho připravuji já, amatér, sám v domácích podmínkách. Jak pošetilá je moje představa. Tak jako člověk od počátku věků stojí před tou nejzákladnější otázkou lidstva, tak i já se potýkám s rozhodnutím, zda si v cizím městě zkusím dát kávu v kavárně či restauraci. Zpravidla to zkusím, ale výsledek je (až na výjimky) vždycky stejný.

Na stůl přistane bezedný kbelík nevalně vonící a ještě méně chutící tekutiny, která se podle barvy tváří býti kávou...
Je to stejné, jako kdyby si člověk objednal rizoto a dostal na stůl těstoviny s kečupem. Espresso je naprosto přesně definovaný (a ne zase až tak složitě) nápoj. Proč se tedy pod jeho označením podává něco, co bych nenabídl ani nejhoršímu nepříteli?
Italské espresso je ze 7 g pomleté kávy, která je protlačena vodou o tlaku 8-10 barů a teplotě 88-90 °C. Vytéká cca 25 sekund a obsahuje 30 ml tekutiny. Na hladině je mikropěna barvy lískového oříšku silná cca 1–2 mm, která je i v češtině známá pod názvem crema.
Wikipedia 

Na dovolené jsme výše zmíněnou otázku řešili s M. dnes a denně. Pokaždé jsme se rozhodli jít do rizika a vždycky znovu s tou nezlomitelnou nadějí, že tentokrát si pochutnáme! Povedlo se to jen jedinkrát (na šumavském Churáňově), ale už teď vím, že to příště zkusíme zas...

Já osobně už se skřípěním zubů přistoupil na u nás v česku zdomácnělou terminologii, kdy pod pojmem espresso člověk dostane velký hrnek kávy (u nás doma nazývaný bazénem) a pokud chce skutečně dostat množství, které se alespoň přibližuje 30 ml, je nutné se přihlásit o piccolo (které, NEEXISTUJE)! Ne však moje žena...

Během naší letní dovolené se znovu a znovu rvala za svoje práva (s odhodláním jí vlastním) a výsledek? Když už ve čtvrté restauraci odmítla piccolo s tím, že nic takového nezná a my dostali dvoudecák hořké vody, podařilo se mi jí přesvědčit, že tím nikomu nepomáhá a že by měla bojovat jen s tím zlem, na které stačí (a toto je rozhodně sousto, které se vymyká jejím schopnostem)... a výsledek?

Moje žena si poslední den naší dovolené, bylo to v Jičíně, objednala piccolo. Se sklopenou hlavou a poraženeckým výrazem.


13 komentářů :

  1. Zdravím Vás. Řešíme se ženou v podstatě identický problém se zdroji dobré kávy.Skoro kamkoliv přijedeme tak nakonec spěcháme domů, abychom si uvařili "naše" espresso. Zatím nejlepší hlášku na opáčení: To si snad děláte .... máme : My to tady tak děláme. Co na to říct... Ať se daří a pevné nervy s piccolem. :-) Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirko, na jednu stranu jsem rád, že v tom nejsme sami, na druhou stranu je to dost tristní ;)
      Šťastnou ruku při výběru příští kavárny a hezké dny!
      Tomáš

      Vymazat
    2. Tak mě to tak rozpumpovalo,že zkoušíme rozběhnout (rozplazit) blog o kavárnách - pro nás pole neorané - a uvidíme, jestli posměch nesklidíme.
      Jak se zpívá: radši budu vám všem pro smích, než sám sobě k pláči...
      Budete-li chtít, nakoukněte občas : k-l-afarna.webnode.cz

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Třídní důvěrnice nepije kafe???? ;)

      Vymazat
  3. Pracuju v kavárně a kafíčko vaříme fakt dobré. Spousta hostů se diví, že ho je tak málo:-) a prosí o větší šálek a víc vody. Šálek větší vezmu a přidám konvičku s horkou vodu se slovy Zkažte si to sám... https://www.facebook.com/osvezovna Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotky vypadají náramně dobře, věřím, že dobrých kaváren bude přibývat... jen je jich stále málo a nemíváme na ně štěstí...
      Až pojedeme přes Frýdlant, rádi si poslechneme nějakou tu jazzovou muziku nad dobrou kávou ;)

      Vymazat
  4. Dobrý den, jsme s manželem majitelé kavárny https://www.facebook.com/ubilekockyacernehopsa?fref=ts .... momentálně se stěhujeme do větších prostor. A pokud holt chce někdo "preso" ( :(((( ), tak dostane tzv. "amerikáno" - espresso s horkou vodou v konvičce na dolití. Prošli jsme přes prázdniny spoustu kaváren a jediné espresso, jak má být -I VÝBORNÉ CHUŤOVE - jsme dostali v ČB v kavárně Černé oči porcelánových šálků (úžasný název) a Pelhřimově v kavárně Na Kolíbce. Jinak to byli velké kafáče či dotaz jestli chceme "pikolo". Na což jsem už alergická :))))
    Takže až budete mít cestu přes Žďár, tak se stavte u nás .... :)
    píšu Vám přes blog své dcery :D

    OdpovědětVymazat
  5. Som na tom s pressom tak, ze radsej nic...ono my totiz doma pijeme mercedes medzi pressom- nespresso a tak sme hnusne zmlsani...
    Pozdravujem a idem si ta pridat k sledovanym blogom... Jana

    OdpovědětVymazat
  6. A zkusili jste někdě Tchibo?

    OdpovědětVymazat
  7. Hezke,trefne,vystizne a bohuzel pravdive.S manzelem jsme milovnici kavy.Na kavu se tesime a take mame obavy,co nam kolikrat pristane v hrnku.Kdyz jsme jeli na dovolenou,radeji jsme si s sebou vzali vlastni masinku a uzasne jsme si to uzivali.Ted jsme si ji poridili i na chalupu:-) Dobre kave zdar!!a hlavne dobry lidem,se kterymi ji pijeme:-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,
    nikdy jsem na žádný blog do komentů nepsala :-) a že Vás a Vaší ženu "okukuju" pravidelně. Tento příspěvek mi vykouzlil úsměv na tváři,protože jsem škodolibě ráda,že v tom nejsme s mužem sami. Dobré kafe snad jen doma jak píšete v amatérských podmínkách,ale stále znovu a znovu si natloukáme nos :-)) naposledy na Šumavě...zdravím a mějte pěkné dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  9. Tenhle problém má ještě jeden rozměr. Po sametové revoluci, kdy tady způsobům přípravy kávy rozuměl málokdo, zdůrazňovali někteří zahraniční hosté, že chtějí "piccolo" a to proto, že věci se v českých kavárnách dávaly do pohybu pozvolna a Čech, který obdržel správně připravené espresso měl dojem, že je šizen podměrákem. Proto se kavárny ještě dlouho držely přípravy kávy a la bazén a cizinec si výrazem "piccolo" zajistil pro něj samozřejmou klasiku. Ani já sama, ač si obdobně jako Vy připravuji presso doma, nevidím nic špatného na tom, když se mne obsluha zeptá, jaké presso chci. Beru to tak, že to obsluha prostě nemá v našich podmínkách jednoduché a osvěta ještě potrvá.

    OdpovědětVymazat